Samuelin sivukurssi

Ulkoasu

Kuvat

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuvaa luetaan nopeammin kuin tekstiä, kuva kiinnittää huomiota ja usein miellyttää silmää enemmän kuin teksti. Kuvien näyttävyyttä voi vielä lisätä yksinkertaisilla tehosteilla.

Varsinkin pitkät, pelkkää tekstiä sisältävät sivut ovat usein tylsän näköisiä ja raskaita lukea. Niiden ilmettä on mahdollista keventää sopivalla määrällä grafiikkaa. Grafiikka ei aina tarkoita kuvia vaan käsittää myös ainakin tekstin osiin jakavat viivat, listojen jäseniä merkitsevät kuviot, nuolet ja vastaavat symbolit, sekä grafiikkana esitetyn tekstin.

Web-sivulla kuva on usein linkki. Tällöin, samoin kuin sanoja käytettäessä, kuvan tulisi kertoa, minne linkkiä seuraamalla pääsee. Yhä suuremman osan WWW:n kuvatarjonnasta varastavista mainoksista jotkut esittävät tarjouksen, esimerkiksi: "Haluatko ansaita rahaa? - Klikkaa tätä!" Tällöin mainostaja luottaa ihmisen uteliaisuuteen enemmän kuin oman logonsa tai tuotemerkkinsä houkuttelevuuteen. Tällaisten mainosten tehosta ei vielä ole saatu juuri mitään tutkimustuloksia.

Vakiokokoisia (esimerkiksi 468 x 60, 125 x 125 tai 90 x 30) "bannereita" näkee jo lähes jokaisella palvelua tarjoavalla sivulla. Mainosten suurin vika on, että ne ovat usein animaatioita, jotka vilkkuessaan vetävät katsetta puoleensa. Minä en ainakaan haluaisi omalle sivulleni mainosta, joka häiritsee sivun lukemista ja houkuttelee lukijat pois siltä. Sivukurssilla ei ole - eikä tule - vilkkuvaa sponsoria.

Sivulle syvyyttä

Web-sivujen kuvilla on usein "varjo", joka tuo ne irti sivun taustasta. Jotkut kuvat tavoittelevat kolmiulotteisuutta pakopisteen avulla. Myös läpinäkyvällä taustalla varustetut gif-kuvat ovat yleisiä. Viimemainituilla on etenkin yksivärisinä vaara näkyä huonosti, mikäli joku on määrittänyt selaimensa taustan saman väriseksi.

Kuvissa määrän sijasta kannattaa panostaa laatuun ja tarkoituksenmukaisuuteen. Sivun lukija ei yleensä paljoa kostu kuvista, joiden sisältö on "Java-free zone!", "You are visitor number 0000049" tai "Nerdscape Now!".