Samuelin sivukurssi

Usein kysytyt kysymykset

Miksi tehdä standardia noudattavia sivuja?

Useimmat sivut näkyvät Netscapella ja Internet Explorerilla vallan mainiosti, vaikka tekijä olisi käyttänyt standardiin kuulumattomia tageja ja vaikka document type -määritelmä puuttuisi. Jos kerran näitä selaimia käyttää yli 90 % sivujen lukijoista, mitä väliä muilla on?

Ihmiset löytävät sivuja nykyään yhä useammin suoraan hakupalvelimen (esim. Altavista, Lycos, Yahoo) kautta. Tämän vuoksi on tärkeää, että sivut näkyvät oikein näissä palvelimissa. Parhaiten näkyvät luonnollisesti sivut, joita ei ole suunniteltu vain yhdelle tietylle selaimelle, vaan myös esim. hakurobottien ymmärrettäviksi. Siis standardin mukaiset sivut.

Henkilökohtaiset kotisivunsa voi kukin tehdä miten tahtoo, mutta yrityksillä ja yhteisöillä ei pitäisi olla varaa syrjiä edes muutamaa prosenttia mahdollisista asiakkaista tai jäsenistä. Tekstivaihtoehdot kuville, taulukoiden huolellinen suunnittelu ja muutenkin eri tyyppisten selainten huomiointi ilmaisee sivujen tekijän kykenevän ajattelemaan "asiakaslähtöisesti".

Tämän kohdan kysymykseen voisi esittää vastakysymyksen: "Miksi ei tehdä standardin mukaisia sivuja?" Vaikka sivujen kunnollinen suunnittelu ja validointi tuntuisi aluksi vaivalloiselta, tekemällä oppii ja ajatuksen kanssa suunnitellut sivut ovat myös selkeämpiä.