Samuelin sivukurssi

Usein kysytyt kysymykset

Mille selaimelle sivut kannattaa optimoida?

Useat sivut mainostavat olevansa optimoituja tietylle selaimelle. Tietenkin mahdollisimman laajan lukijakunnan miellyttämiseksi kannattaa optimoida sivut sille selaimelle ja versiolle sekä sille resoluutiolle, jota enemmistö käyttää.

Sivuja katsellaan (joissain harvoissa tapauksissa myös kuunnellaan tai tunnustellaan) erilaisissa ympäristöissä. Tietokoneen ruutu on paljon yleisempi kuin puhesyntetisaattorit tai pistekirjoitus. Useimmat lukijat käyttävät Internet Exploreria, useat heistä uusinta versiota. Useimpien ruudun resoluutio lienee 1024 x 800, selainohjelmaa käytetään koko ruudun kokoisena, JavaScript ja evästeet on sallittu. Tätä kurssia alun perin kirjoittaessani yleisin selain oli Netscape Communicator, yleisin ruudun resoluutio 640 x 400 ja värejä useimmiten käytössä 256. JavaScriptia ja evästeitä ei juurikaan käytetty - ainakaan mihinkään hyödylliseen. Jos siis suunnittelet sivusi tietylle selainversiolle ja tietylle resoluutiolle, varaudu päivittämään sivujesi määrityksiä usein.

Seuraavista osoitteista saattaa löytyä tilastotietoja yleisimmistä selaimista:

Erityisesti kannattaa huomioida, että yhteen laskettuna ne käyttäjät, jotka eivät käytä yleisimmän selaimen yleisintä versiota yleisimmällä resoluutiolla, muodostavat hyvinkin merkittävän osan käyttäjistä. Siksi sivut kannattaa optimoida mille tahansa selaimelle! (Katso Toimii millä tahansa selaimella -kampanja.)