Samuelin sivukurssi

Kokonaisuus

Suhteet selväksi

Useiden sivujen välisen järjestyksen voi toteuttaa monella tavalla. Hyvän suunnittelun eräänä merkkinä pidetään, että lukija pääsee kokonaisuuden miltä hyvänsä sivulta mille tahansa sivulle kahdella linkillä.

Sivut voivat noudattaa esimerkiksi suku- tai hakemistopuun rakennetta, jossa pääsivu on ensimmäisenä, sillä on muutama alasivu, joilla taas omia alaisia jne. Joskus rakenteen voi jakaa useampaan runkoon, jotka etenevät rinnakkain. Näillä rungoilla voi olla omia ja yhteisiä "oksia", haarautuvia linkkejä. Joskus sivukokonaisuus on pakko esittää lineaarisessa järjestyksessä, jolloin yhdellä sivulla on aina määrätty edeltäjä ja seuraaja.

Sivujen rakenteesta voi laatia lukijalle myös kartan, josta näkee, miten sivut suhtautuvat toisiinsa. Tämä kartta voi toimia myös kokonaisuuden ensimmäisenä sivuna, sisällysluettelona tai hakemistona. Kokonaisuuden rakennetta suunnitellessa on keksitty vaatimus, että lukijan pitää päästä joka sivulta mille tahansa toiselle sivulle kahta linkkiä seuraamalla. Tähän ei kuitenkaan tarvitse suhtautua niin ehdottomana lakina, että tinkisi muuten selkeästä rakenteesta mahdollistaakseen kahden linkin siirtymisen.

Linkkejä tehdessä voi yrittää tehdä eroa saman sivun toiseen kohtaan, kokonaisuuden toiselle sivulle ja kokonaisuuden ulkopuolelle vievien linkkien kanssa. Sivun sisäiset linkit ovat harvinaisia, ja voivat siksi hämmentää lukijaa. Samoin tietyn kokonaisuuden ulkopuolelle vahingossa eksyminen voi hämmentää.