Samuelin sivukurssi

Johdatus

Tästä kurssista

Tämän kurssin tarkoituksena on opastaa web-sivujen teossa. Kurssin sivuilla kerrotaan, miten päästä alkuun sivujen teossa, miten HTML-kielen tagit toimivat sekä miten sisältö ja ulkoasu tulisi suunnitella. Lisäksi kurssi sisältää muutamia vinkkejä useita sivuja sisältävän kokonaisuuden järjestämiseksi ja hiomiseksi. Suurin osa materiaalista on alun perin kirjoitettu vuonna 1996. Koko kurssin sisätö on viimeksi käyty läpi ja tarkistettu joulukuussa 2003.

Ihmiset käyttävät erilaisia selaimia, jotka toimivat kukin omalla tavallaan. Kehoitus lukea sivu tietyllä selaimella tarkoittaa, että sivun tekijä ei ole osannut tehdä sivua, joka toimisi kaikilla selaimilla. Käyttäjän pitäisi itse saada valita selaimensa, sen käyttämät kirjasimet, ikkunan koko ja näytön resoluutio sen mukaan, kuinka hänelle sopii. Siksi tämä kurssi opettaa tekemään sivuja, jotka toimivat kaikilla selaimilla ja asetuksilla.

Mitä itse saan tästä?

Web-sivuja on helppo tehdä. Kun vuonna 1997 kerroin opiskelukavereilleni vetäväni kotisivukurssia aikuisopiskelijoille, he ihmettelivät, mitä opettamista kotisivujen teossa on. Itse olen sitä mieltä, että liian moni tekee sivuja helpolla editorilla tai kopioiden toisten sivuja. Tällöin tekijä harvemmin ymmärtää HTML-kielen tarkoitusta ja tekee sivuja jotka näyttävät hienoilta hänen ruudullaan, mutta eivät toimi lainkaan eri kokoisella näytöllä, eri asetuksilla, eri selaimella tai selaimen vanhemmalla versiolla katsottaessa. Myös esimerkiksi tekstin muotoilussa sekä kuvien ja värien käytössä pitäisi ottaa huomioon useita seikkoja, jotka vaikuttavat sivun luettavuuteen.

Mielestäni kotisivujen tekoa voi oppia, ja näin ollen myös opettaa. Toivon, että mahdollisimman moni kurssiini tutustuneista oppii jotain tai ainakin huomaa, että tiettyihin asioihin voi kiinnittää huomiota. Tällöin he toivottavasti suunnittelevat ja tekevät parempia sivuja ja vaikuttavat osaltaan webin kehitykseen. Tästä hyötyvät kaikki webin käyttäjät. Myös minä.